Yeryüzündeki Yegane Periaktes

0
40

Helenistik dönemde sahnenin hemen önüne aks üzerinde dönen bir prizma yerleştirmiş Yunanlılar. Üç yüzünde, antik oyunlarının üç farklı türüne özgü resimlerin bulunduğu bu mekanizma, görünmez bir iplik yardımıyla seyirciyi oyunun trajedi, komedi ve hiciv arasında seyreden akışına hazırlamak üzere dönüyormuş. Amfitiyatro sadece oyunların oynandığı bir sahne olarak kalmamış; aynı zamanda müzik dinletileri ve politik kararların alındığı kent meclisi toplantılarının yapıldığı bir yermiş. 5000 kişilik yapı, şimdilerde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Kültür ve Turizm Bakanı’nın da davetli olacağı bir festivale, orjinal işlevini kazanmaya hazırlanıyor.

Tapınakla Kilise’nin Süregelen Komşuluğu

Kilise kentin en iyi korunmuş yapılarından biri. Giriş kapısının hemen üstündeki haç işareti dikkatinizden kaçmamalı. Yeniden ibadete açılması için hiç bir engel yok. 2500 yıl ayakta kalabilmiş kubbeleri; balık pulu ve haç gibi dinsel motiflerle süslenmiş mermer sütunları nefes kesici.

Roma Hamamı’nın bulunduğu yapı ise eğitim, spor ve toplantı salonları ğibi küçük odalara bölünmüş bir kompleks olarak tasarlanmış. Yıkananların ısınmaları için inşa edilen dev pencereler, zamanın sporcularına doyumsuz bir manzara sunuyormuş.

Kaunos Kenti’ndeki kazı çalışmalarını başlatan ilk bulgular ise Teras Tapınağı’ndan çıkarılan iki sütunmuş. Kendinizi büyüsünden alamayacağınız tapınak neredeyse olduğu ğibi kalmış. Karşılaşacağınız mermer sütunlar üzerindeki metinler, Kaunos’ta tapılan tanrıların ismini açığa çıkarıyor. En önemlisi de, ortadaki silindirik kaide üzerindeki yuvarlak sunağın altında bulunan Kutsal Taş. Çünkü M.Ö. 4.yy’a ait sikkelerde resmedilen piramitvari objenin, bu Kutsal Taş’ı simgelediği söyleniyor. Etrafta öyle çok yazıt var ki…

Mimaride İnsan Faktörü

Bir diğer büyük yapı da çeşme. Kaunoslular’ın bu 2500 yıllık kenti, girişinde devasa bir çeşmesiz düşünememeleri enteresan değil mi? Böylece uzun yoldandenizden gelenler, susadıkları vakit serin bir alan bulabileceklerdi. 0 zamanlar kadınların buluşma noktası olan bu çeşme şimdi, şimdiye kadar Kaunos’ta gördüklerinizi belki size eşlik edenlerle burada değerlendirmeniz ümidiyle yeniden inşa ettirilmiş. Ancak soluklandığınız bu çeşmede su şişelerinizi doldurabilmeniz için henüz erken.

Bu yolculuğun en sarsıcı kısmını ise Nekropol oluşturuyor. Nekropoldeki 167 mezar içinden kayaların içine oyulmuş ‘Tapınak çehreli’ler, kentte yaşamış saygıdeğer ailelere ait. Kaya mezarları Kaunos’un simgesi olmuş durumda ve belki, o çağ insanının ölülerine verdiği ve şu an bize gerçeküstü gelebilecek kadar üstün değerleri gösterdiği için böylesine şaşırtıcı. Bir ek bilgi: Kayalara mezar oyma geleneğinin, Anadolu’ya Filistin ve Guriye’den girdiği; İtalya’ya buradan yayıldığı düşünülüyor.

Read More about Denizciler için Kaunos rotası

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz