Borluk Çiftliği

0
57

Kafkaslar’dan gelen, yüksek yaylalarda tamamen organik olarak üretilen gravyer peyniri, Kars’ın en önemli ürünlerinden bir tanesi. İsviçre’de, Hollanda’da da bolca üretilen ve dünyaya pazarlanan “gravyer’ln hikayesini Borluk Çiftliği’nin sahibi Güven Yıldırımtürk’e sorduk.

Soru: Kars gravyerinin tarihçesi hak-kında bilgi verir misiniz?

Güven Y1ldırımtürk: ilk defa 1936 yılında Kars Doğulu Çiftliği’nde imal edilmiştir. Organik bir peynir olan gravyer ne yazık ki yeterince tanıtılmamıştır. Kars gravyeri, dünyada bir tek Kars’ın yüksek yaylalarında üretilir.

Soru: Bize Borluk Çiftliği’nden biraz bahseder misiniz?

Güven Yıldırımtürk: Kars’a 10 kilometre uzaklıkta, 425 çeşit çiçeğin yetiştiği, 2450 rakımlı, bol su kaynakları bulunan doğal bir yer. Çiftliğimizde otlayan hayvanların sütü 20 dakika içinde sağılır ve hemen imalata geçilir.

Soru: Peynir nasıl yapılıyor?

Güven Yıldırımtürk: İlk önce gravyer peyniri devasa kazanlara dökülür ve mayalanır. Mayalandıktan sonra kesilir ve altına ateş yakılır. Pirinç gibi bir hale gelene kadar belli derecede kaynatılır. Kenderelerden baskıya geçilir. Kalıplar, üzerine 1.5-2 ton ağırlıklar konularak ters düz çevrilerek salamuraya alınır. 15 gün kadar tuzu ayarlanmış salamurada kalır. 1 hafta soğuk depoda dinlendirilir. Ondan sonra sıcak depoda 30 ila 40 derece arasındaki ısıda yaklaşık 60 gün boyunca gün aşırı temizlenip tuzlanır. Bu süreç bittikten sonra tekrar soğuk depoya alınır, orada da yine 1 ay boyunca aynı işlemleri görür. Bu işlemler bittikten sonra tekrar buzhaneye geçer. Buzhanede de en az 20-30 gün arasında kaldıktan sonra yenilmeye hazır olur bulgaria destinations.

Soru: Sezonunuz var mı?

Güven Yıldırımtürk: Mayıs’ta başlar, temmuzun ortasında biter. Çiçeğin özelliği bittiği anda imalatımızı keseriz. Diğer üreticiler 10. ayda üretim yaptıkları zaman, peynir sarı renkge çalmaya başlar ki, bu iyi peynir değildir.

Soru: İyi gravyer peyniri nasıldır?

Güven Yıldırımtürk: İyi gravyerin, “kedi göz” tabir ettiğimiz bir özelliği vardır. Yani büyük gözeneklidir. Bu peynir organik olduğundan rengi de şeffaftır. Kalitesiz, hile katılmış gravyer ise “fare göz” dediğimiz küçük gözeciklerden oluşur ve peynirde farklı bir renk, grimsi bir renk olur. Hileyi kabul etmeyen bir mamuldür gravyer peyniri.

Sarıkamış Toprak Hotel

Toprak Holding’e bağlı Toprak Turizm, hem kış hem de yaz turizmine hizmet edecek Sarıkamış Toprak Otel ile yöre turizminin gelişmesinde öncülük ediyor. 12 ay hizmet verecek otel, bölgenin konaklama ihtiyacını karşılayacağı gibi, büyük bir istihdam da yaratacak.

145 oda ve 320 yatak kapasitesine sahip olan Sarıkamış Toprak Otel, lüks bir dağ oteli olarak tasarlanmış. Tüm odaların balkonlarından Sarıkamış’ın nefes kesen manzarası görülüyor. “Neo-klasik” tarzda döşenen odaların hepsinde internet bağlantısı var. Sarıkamış Toprak Otel’de güvenlik sistemleri birlikte bütün tesisat otomasyona bağlı. 4 özel salonu ile birlikte 500 kişilik toplantı salonunda son teknoloji kullanıldı. Otelde lokantalar, pub, barlar, pastane, diskotek, shoping çenter, çocuk kulübü ve 2500 metrekareyi kapsa yan spor ve sağlık kulübü içinde kapalı ve kısmen açık yüzme havuzu, bowling, bilardo, squash, aletli jimlastik, sauna, solaryum, masaj ve Türk Hamamı bulunuyor Ağzıkarahan .

Öncü Yatırım

Kış turizminin dışında 7 ay yayla ve kültür turizmine hizmet verecek olan Sarıkamış Toprak Otel, yöredeki büyük yatırımların da öncüsü sayılıyor. Bir turizm duayeni olan Toprak Holding Turizm Genel Müdürü Orhan Başdoğan; her türlü hizmetin düşünüldüğü Sarıkamış Toprak Otel’in “iç ve dış turizme açık olacağını, Hollanda, Ukrayna, Rusya ve İran gibi ülkelerle çalışılacağını ve yaz aylarında da Anadolu ve Kültür turları ile bölgenin canlandırılacağım” söylüyor. 180 yataklık 2. bölüm inşaat alanının da mevcut olduğunu belirten Başdoğan; “Doğal dokuyu koruyarak geliştirilen proje Yüksek Mimar Ertuğrul Yener tarafından tasarlandı, iç mimarisini Sinan Kafadar üstlendi” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz