İpekyolu

0
52

Doğu ile Batıyı Birleştiren Köprü İpekyolu

Çin’den başlayıp Anadolu’nun çeşitli yerlerinden geçerek İstanbul’a varan ve Avrupa’nın içlerine giden ipek yolu;
Orta Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir ticaret yolu olarak binyıllardır bölgede yaşayan kültürleri ve ırkları birleştiriyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “ipek Yolu Projesi” kapsamında, Türkiye’de İpek Yolu güzergahında bulunan 200’e yakın han ve kervansaraydan ilk etapta 11 tanesi turizme kazandırılacak.

İpek yolu

İpek ticareti, eski çağlardan itibaren birçok millet için çok önemli bir yere sahip. Uzak Doğu’dan gelen ipek ve baharat, batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynamış, doğudan batıya bu ticari hareketin önemi gün geçtikçe artmış. İpek, porselen, kağıt, baharat ve değerli taşların taşınmasına ve kıtalar arasındaki kültür alışverişine imkan sağlayan binlerce kilometre uzunluğundaki kervan yolları, zaman içinde “İpek Yolu” olarak adlandırılmış destinations bulgaria.

Çin’den Avrupa’ya

Orta Çağ’dan itibaren ticaret kervanları, günümüz-deki Çin’in Xian kentinden hareket ederek Özbekistan’ın Kaşgar kentine varırlarmış. Kaşgar’da ikiye ayrılan yollardan ilki Afganistan ovalarından Hazar Denizi’ne; diğeri ise İran üzerinden Anadolu’ya ulaşırmış. Anadolu’dan deniz yolu veya Trakya üzerinden karayolu ile Avrupa’ya geçilirmiş.

Günümüzde Asya’da ve Anadolu’da halen izleri hissedilen bu gizemli yol, yaklaşık 2 bin yıl doğunun zenginliklerini batıya taşımış.

Hanlar Ve Kervansaraylar

Geçmiş zamanlarda yol boyunca konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi için çeşitli ticaret merkezleri ve konaklama yerleri bulunurdu. Kentlerde bulunan alışveriş merkezlerine “han”, yol üstünde bulunanlara da “kervansaray” denirdi..

Çeşitli uygarlıkların beşiği olan Anadolu’da, Selçuklular ve Osmanlılar döneminden günümüze kadar varlıklarını sürdürebilmiş değişik türde ve çok sayıdaki mimari eserler arasında han ve kervansaraylar bulunmakta. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının “İpek Yolu Projesi”, Türkiye’nin kültürel mirasının en önemli öğelerinden olan bu han ve kervansarayların korunması ve turizm işlevi verilerek canlandırılmasını hedefliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta proje için 11 kervansaray belirlenmiş.

Sultan Hanı (Alaeddin Kervansarayı)

Aksaray’a 40 kilometre uzaklıkta bulunan Sultan- hanı kasabasında olan Sultan Hanı, 13. yüzyılda inşa edilmiş bir Selçuklu eseri. Yaklaşık 5 bin metrekarelik taban alanı bulunan kervansaray oldukça iyi korunmuş bir yapı. Halen turistik amaçlarla ziyaret edilen Sultan Han’ın restore edilmesi ve konaklama tesisi haline getirilmesi düşünülüyor Borluk Çiftliği.

Şarapsa Han

Alanya’ya 12 kilometre uzaklıktaki Şarapsa Han, Antalya-Alanya karayolunda bulunuyor. 13. yüzyıl Selçuklu dönemine ait eser, yaklaşık altı yüz metre-karelik bir tabana oturmakta. Oldukça iyi korunmuş olan Şarapsa Han, halen diskotek olarak kullanılıyor. Eserin renovasyon projesine uygun olarak restoran yapılması düşünülüyor.

Akhan

Denizli’ye 6 kilometre uzaklıktaki Akhan Köyü’nde bulunan ve 13. yüzyıl Selçuklu eseri olan Akhan, 4 bin 5 yüz metrekarelik arsa üzerinde yer alıyor. Halen turistik amaçlı uğrak yeri olan eser, restorasyon sonucunda günübirlik tesis olarak turizme kazandırılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz