Thamyris ölmüştü

0
41

Derbe’de büyük ilgi gören Paulus’la buluşan Thekla, başından geçenleri tek tek anlattı. vedalaşıp ayrıldılar. Bu görüşme, Thekla ve Paulus’un son karşılaşmasıydı. Genç kız, Konya’ya geri döndü. Nişanlısı Thamyris ölmüştü. Onesiphoros’un evinde dua etti. Burada fazla kalmadı. Silifke’ye doğru yola çıktı. Halk arasında Meryemlik olarak bilinen yöredeki bir mağaraya yerleşti. Uzun yıllar yöre insanına şifa dağıttı, paganist Silifkelilerin çoğunu yeni dinin üyesi haline getirdi.

Thekla’nın mucizeleri, bir yandan Yahudileri, bir yandan da Silifke çevresindeki hekimleri rahatsız ediyordu.

Paulus’un düşüncelerine sadık kalarak sürdürdüğü doksan yıllık dünya yaşamı, kimlikleri konusunda çeşitli düşünceler üretilen iki saldırganın mağaraya gelmeleri ile son buldu. Thekla, mağaranın derinliklerindeki kayaların yarılmasıyla saldırganların elinden kurtuldu. Fakat onu bir daha kimse göremedi. Geriye, Silifke’de uzun zaman kıymetli bir hatıra olarak saklanan şalı kalmıştı.

Tanrı, belki de bu sevgili kulunu yanına almıştı.

Çok tanrılı dinlerin Hıristiyanlığa yansıyan inanç izlerinden başlıcasını teşkil eder. Thekla. Silifke yöresinde, bakire tanrıçalar Artemis ve Athena’ya adanmış tapınaklar üzerinde yükselen bakire Thekla’nın efsanesi bu tezi destekler niteliktedir.

On sekiz yaşında Silifke’den Meryemlik mevkiine uzanan 1,5 km.lik antik yolu geçip geldiği, yerleştiği ve yetmiş yıl yaşadığı mağara, onun kayaların arasında kaybolmasından sonra küçük bir kilise olarak kullanılmaya başlandı. Duvarlar mermerlerle kaplandı, yerler ve kimi bölümler cam mozaik fresklerle bezendi.

Nihayet Hıristiyanlık yasak olmaktan çıkarılıp, M.S. 312’de İmparator Constantin döneminde serbest bırakılınca, mağaranın hemen üzerine Thekla adına bir bazilika inşa edildi. V. yüzyılın ortalarına gelindiğinde bu küçük bazilikanın yerine ihtişamlı bir kilise yapıldı. Etrafı bir duvarla çevrili kutsal sahanın ortasında yer alan Aya Thekla kilisesi, uzun yıllar boyunca Hıristiyan aleminin bir hac yeri olarak kullanıldı. Oldukça uzak noktalardan kemerlerle civardaki çok sayıdaki sarnıca aktarılan su, burayı cennete çevirmişti.

Silifke kentinden

Silifke kentinden ve bütün Kilikya’dan Meryemlik’e insanlar, sağlıklarına yeniden kavuşma ümidi ile ya da bayram günlerinde dinlenmeye gelirlerdi. Eskiden var olan ağaçların gölgesinde yemekli geziler yapar, şifalı olduğuna inanılan kaynaklardan susuzluklarını giderirlerdi. Thekla kilisesi ve sarnıçların dışında, İmparator Zenon tarafından M.S. 475-477 yıllarında yaptırılmış, Ayasofya’da mükemmele erişen tarzın ilk örneklerinden sayılan Kubbeli Kilise ve Anadolu-Suriye mimarisinin izlerini taşıyan bir hamamda Meryemlik’te inşa edilmişti.

Günümüzde, 23-24 Eylül tarihlerinde dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanlar, hem Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından resmen azize olarak tanınmış Thekla’nın yaşadığı mağarayı ve kilise kalıntılarını ziyaret ederek, hacı oluyorlar.

Read More about GALATA NE DEMEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz